Apartmány nad sklepem

Apartmány nad sklepem

Velké Pavlovice jsou hlavním městem Velkopavlovické vinařské podoblasti. První písemná zmínka o Velkých Pavlovicích pochází z roku 1252 a v roce 1960 byla přímo zde vyšlechtěna odrůda vína André. Je to malebný kraj žijící vínem, lidovými tradicemi, folklorem a krásnou přírodou a právě zde najdete Apartmány nad sklepem a vinařství Reichman & Reichman.

Historie vinařství a Apartmánů nad sklepem

Vinařská tradice se v rodině Reichmanů dědí již od roku 1920 a postupem času se z této krásné záliby stalo podnikání. V roce 1996 tak vzniklo vinařství Reichman & Reichman. Vinný sklípek je více než sto let starý, v roce 2005 byl rozšířen o sousední přikoupený sklep a téhož roku pak byly pro pohodlí klientů vybudovány Apartmány nad sklepem. Původně měly apartmány sloužit jako ubytování pro rodinu při krátkodobých pobytech, ale vzhledem k myšlence na rozšíření služeb pro klienty, byl jejich pronájem jen dalším správným krokem.  

Foto: vinný sklep 

Současnost

Současné vinařství včetně sklípku a apartmánu vede Karel Reichman. Kvelbený vinný sklep s dřevěnými sudy nabízí posezení pro dvacet osob s řízenou degustací vín. Na přání lze zajistit jak studené tak i teplé občerstvení a v případě příznivého počasí i exkurzi po vinicích s výkladem o vinohradnictví. Apartmány přímo nad sklepem Vám poskytnou příjemné ubytování ve dvou samostatných apartmánech pro čtyři až pět osob, které jsou vybaveny sociálním zařízením, zařízenou kuchyňkou, televizí i připojením k internetu. Dalších šest pokojů je k dispozici v sousedním objektu. Jejich rekonstrukce proběhla v dubnu 2017 a pokoje Vám poskytnou veškeré vybavení včetně sociálního zařízení. Samozřejmostí je zahrada s možností příjemného posezení, grilování a v létě dokonce i s bazénem.

Představujeme Vám majitele Karla Reichmana

Dá se říct, že Karel Reichman se věnuje vinařství již 50 let. Dnes pracují ve vinařství Reichman & Reichman dva stálí zaměstnanci a řada členů rodiny. Je svobodný a má dvě děti. Ve svém volném čase se nejraději věnuje sportu, konkrétně badmintonu, který i trénuje. Rád si přečte historickou literaturu a jeho nejoblíbenějším vínem je to, které je dobré.

Foto: Karel Reichman

Vzpomenete si, kdy jste poprvé naplnil svou první lahev vína a máte ji dodnes jako vzpomínku? Jaké bylo první víno z vinařství Reichman & Reichman?

Samozřejmě, že vzpomínám, na to nelze zapomenout a jsem velice hrdý, že se to povedlo. První lahev je z roku 1996. Jednalo se o víno bílé suché odrůda Neuburg a lahev mám dodnes jako vzpomínku.

Ubytování pro klienty v Apartmánech nad sklepem byl Váš nápad nebo jste dal na dobrou radu? Byl začátek náročný, ať už finančně či organizačně?

Každý začátek je náročný, ale v našem případě vše probíhalo tak nějak v souladu a jedna věc zapadala do druhé. Původní dva apartmány měly být vlastně k rekreaci pro mě a pro mého bratra. Vše tak nějak vyplynulo v průběhu stavby, kdy se nad sklepem stavěl dům s lisovnou a nad ní se využil prostor právě pro dva apartmány. Jak to tak bývá, člověk míní a život mění, a proto dodnes dojíždíme z Brna a hosty ubytováváme v apartmánech.

Foto: v pozadí první lahev vína, a lahev s původní etiketou z roku 1997, v popředí lahev v aktuálním designu  

Jako vinař jste jistě slyšel o tekutém pokladu, který byl v roce 1985 nalezen na zámku v Bečově nad Teplou. Kolik byste byl Vy ochoten utratit za lahev vína a jaké by to víno muselo být?

O tekutém pokladu jsem slyšel, ale nejsem z těch, kteří potřebují vlastnit něco výjimečného, aby se sami cítili výjimeční a něco si dokazovali. V mém případě není víno o ceně, ale o chuti, takže sumu, kterou bych byl ochoten utratit za lahev vína, nemohu říci.

Vaše vinařství je rodinnou tradicí, kterou jste se záliby povznesli na vyšší úroveň, bude rodinná tradice pokračovat? Kam směřuje budoucnost Vašeho vinařství?

O pokračování tradice není pochyb a to díky mému synovci. Chci mu do budoucna předat vše, co považuji za důležité a co jednou zužitkuje. Budoucnost našeho vinařství vidím v návratu k tradičním postupům a především v úctě k přírodě. Určitě bych si přál, aby vinařství Reichman&Reichman zůstalo malým vinařstvím a nestala se z něj komerční záležitost.

Je ve víně opravdu pravda?

Určitě ano.

Kterými třemi slovy byste charakterizoval Apartmány nad sklepem a vinný sklep?

Blíže k pravdě.

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty Apartmánů nad sklepem…

Můj osobní dojem

Vinný sklípek má opravdu kouzelnou atmosféru. Věřte, že po návštěvě a rozhovoru s Karlem Reichmanem si budete mít chuť koupit vinici a pořídit si vlastní sklep. Budete mít pocit, že sem patříte a nebudete se moct rozhodnout která vína odvézt domů jako suvenýr. Takže pokud chcete ochutnat dobré víno a poznat tradice, které jsou neodmyslitelně s vínem spjaty, mohu Vám návštěvu vinařství Reichman & Reichman vřele doporučit.

Zdroj:velke-pavlovice.cz, naturalfactors.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.