Horská chata Jana

Horská Chata Jana

Jsou místa, kde je blíže k zemi, protože je blíže do nebe. Kde není nikam daleko, a přesto můžete mít čas a svět jenom pro sebe. Jsou místa, kam utíkáte od lidí, abyste skutečně byli s lidmi. Jste v horské chatě Jana. V chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty na dohled od slovenských hranic stojí kdysi pohraniční chata, dnes chata s wellness&spa, jejíž jedinečnou atmosféru dotváří lesy, nádherná příroda a nezapomenutelné panorama okolní krajiny.

Historie chaty

Původní budova byla postavena v roce 1942 Němci a sloužila jako kasárna tehdejší pohraniční a finanční stráže. Po skončení války, v padesátých letech se stalo vlastníkem chaty družstvo Jednota a v té době nesla chata název Hotel „C“. K celému areálu tehdy patřil hotel, hospoda i chatky na Mikulčině vrchu. Po revoluci se budova chaty dostala do soukromého vlastnictví a v roce 1997 chatu koupil Petr Vařacha, jehož původním záměrem bylo mít rodinnou rekreační chatu. Protože cesty osudu jsou nevyzpytatelné, z původního záměru rekreační chaty se zrodila horská chata Jana s veškerým komfortem.  

Foto: dobová fotografie chaty

Současnost

V současné době horskou chatu stále vlastní a provozuje Petr Vařacha. V letech 1997 až 2001 proběhla rekonstrukce restaurace a apartmánů v přízemí chaty. V roce 2014 pak další stavební práce, výstavba půdních apartmánů a wellness & spa centra, které je dnes nejmodernější v okolí. Pro hosty chaty je celkem připraveno čtrnáct apartmánů, z toho sedm rodinných, které jsou velice vkusně zařízeny. Najdete zde vše pro Vaše pohodlí, například samostatný vchod, kuchyňský kout, sociální zařízení s vanou, televizi a zcela nadstandardní doplněk, kterým je funkční krb. Dalších sedm apartmánů je hotelového typu a jsou situovány v podkroví chaty. Pět z nových apartmánů má vlastní balkon. Pro příjemně strávené chvíle v horské chatě je dále k dispozici ohniště, venkovní posezení s grilem a wellness centrum. To Vám poskytne příjemný odpočinek ve finské a parní sauně, whirlpoolu se světelnou terapií, v bazénu s masážními tryskami nebo relax na sluneční terase. V nabídce najdete i masáže nebo rašelinové zábaly a pedikůru. Komu pak vyhládne, může v restauraci ochutnat domácí kuchyni a zapít to dobrým pivem. 

Představujeme Vám majitele horské chaty Petra Vařachu

Před dvaceti lety koupil Petr Vařacha chatu Jana, ze které vybudoval horskou chatu s luxusním wellness centrem. Pod jeho vedením zde v současné době pracuje deset zaměstnanců. Na chatě tráví vždy pět dní v týdnu, protože se naučil efektivně dělit svůj čas mezi práci a rodinu. Je ženatý a má dva syny. Ve svém volném čase se nejčastěji věnuje rodině, rád si zahraje volejbal, poslouchá dobrou, především klidnou a relaxační hudbu.

Foto: majitel chaty Jana Petr Vařacha

Chata Jana byla původně pohraniční chata. Jak to zde vypadalo, když jste chatu koupil? Byla v dobrém stavu, že stačilo jen pár úprav nebo jste již věděl, že bude potřeba rekonstrukce od základu?

K chatě Jana mě přivedla náhoda v podobě mého bývalého zaměstnance, který se rozhodl ukázat mi jedno dokonalé místo. Když jsem chatu kupoval, vypadala opuštěně a v kondici opravdu nebyla. Protože je chata částečně zděná a částečně dřevostavba, byly některé její části napadeny dřevomorkou. Každopádně jsem byl tak okouzlen místem kde chata stojí, okolní přírodou a výhledem, že i nutná celková rekonstrukce chaty mě nemohla odradit.

Kdo přišel s nápadem vybudovat wellness centrum a kdo navrhoval jeho podobu? Jste spokojen s tím, jak to dopadlo nebo se chystáte dále inovovat?

Návštěva saun a wellness center je jednou z našich rodinných zálib, takže vybudování wellness centra na chatě Jana bylo, dá se říct nutností. Celý návrh byl podle mých představ, které ale někdy musely ustoupit realitě. Snažil jsem se navrhnout vše tak, aby byl využit každý centimetr místa a samozřejmě také co dovolil rozpočet. Jsem velice spokojen s podobou, do jaké jsme wellness zrealizovali a v současné době žádné inovace neplánujeme. Mohu snad jen zmínit, že v letních měsících se chystáme pro hosty instalovat i venkovní bazén. 

Foto: vnitřní bazén ve Wellness 

Vzhledem k dnešní uspěchané době je míst s absolutním klidem pomálu. Pozorujete i Vy, že si na tak úžasné místo jezdí návštěvníci především odpočinout? Kdo jsou Vaši nejčastější klienti?

Největší devízou chaty Jana je právě klid. V noci je zde absolutní tma a absolutní ticho a to někteří klienti vůbec neznají. Dnešní doba je velice hektická a uspěchaná a stále více lidí si chce od tohoto odpočinout. Mohu tedy říci, že se naši klienti opravdu vrací především kvůli klidu, který zde najdou. Každopádně se u nás střídá celé spektrum klientů, není to tak, že by po klidu toužila jen jedna cílová skupina. U nás potkáte rodiny s dětmi, mladé páry, seniory, prostě všechny.

Foto: výhled z chaty

Jak si představujete budoucnost chaty Jana a kam byste si přál ještě chatu posunout?

Nápadů na vylepšení je mnoho, ale je potřeba realizovat je postupně. V restauraci se aktuálně ubíráme směrem bio produktů a regionální kuchyně. Již dnes si u nás můžete dopřát ke snídani například čerstvé nepasterizované kravské mléko nebo domácí vejce. Do budoucna chceme ke spolupráci oslovovat další regionální farmáře. Založili jsme bio zahrádku s bylinkami a zeleninou. Pro hosty, máme nově zřízenou i mini farmu, kde mohou nakrmit kozy, ovečky nebo prasátka a ukázat je dětem. Co se týká dalších stavebních úprav, zatím nejsou potřeba, protože chata je v podstatě úplně nová.

Foto: provozovatelé restaurace manželé Svobodovi

Váš největší dosavadní pracovní úspěch?

Můj největší úspěch je ten, že se mi podařilo splnit si sen o horské chatě nebo spíš dovést chatu Jana do podoby mého snu. Nejvíce si cením spokojených hostů a důkazem jejich spokojenosti pro mne je, že se k nám rádi a opakovaně vrací.

Kterými třemi slovy byste charakterizoval Vaši chatu?

Klid, pohostinnost, relaxace,

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty Horské chaty Jana…

Můj osobní dojem

Kouzelná chata na opravdovém konci světa s fascinující okolní krajinou s nesmírně milým majitelem. V zimě zde zažijete opravdovou zimu, protože i při naší návštěvě chaty, v půlce dubna, bylo ještě zasněženo a v létě si pak vychutnáte tůry nebo projížďky na kole po okolní přírodě. Wellness a výborná kuchyně je samozřejmostí celoročně. Kdo hledá klid, odpočinek a únik z každodenní rutiny, pro toho bude chata Jana tím nejdokonalejším místem, jaké jen může najít.

Zdroje: www.chata.in


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.