Hotel Bauer

Majestátní budova, která na Vás dýchne kouzlem historie a jedinečností celé stavby. Hotel stojí v centru malebné obce Bílá a je dokonalým strategickým bodem jak pro zimní lyžařskou sezónu tak i pro letní turistickou dovolenou v krásné krajině Beskyd.

Olomoucký arcibiskup František Saleský Bauer

Rodák z nedalekého Valašského Meziříčí, kterému již přes 100 let vděčíme za to, že se dnes v hotelu můžeme ubytovat. Psal se rok 1911 a započala stavba hotelu, která ovšem v té době sestávala pouze z první části a to hlavní budovy s věžičkou a byla nazývána knížecím arcibiskupským hotelem. Hotel byl postaven ve stylu tradičních dekorativních staveb v horském stylu, které můžete najít po celých Beskydech, a otevřen byl v roce 1913. V roce 1930 – 1931 došlo k rozšíření budovy hotelu. V té době již hotel nesl název „hotel Bílá“. Po nákladných stavebních úpravách měl hotel 33 komfortně zařízených pokojů a dvě společné turistické noclehárny. V roce 1931 si hotel pronajal restauratér Karel Drápalík a přibližně v těchto letech také byly postaveny v blízkosti hotelu tenisové dvorce, koupaliště a parkoviště pro automobily. V 70. a 80. letech pak ještě došlo k další rekonstrukci hotelu, který nesl název Pokrok.

Foto: dobová fotografie první části hotelu s názvem knížecí arcibiskupský hotel

Současný hotel Bauer

V současnosti vlastní hotel Ing. Martin Říman a Ing. Petr Gajdušek. V roce 2013 byl hotel komplexně zrekonstruován a došlo i k jeho přejmenování na hotel Bauer. Tento název byl zvolen právě jako pocta zakladateli hotelu olomouckému arcibiskupovi Františku Bauerovi. V roce 2014 došlo dále k dostavbě wellness & spa centra, které nabízí bazén, whirpool a saunový svět. V současné době je ubytování v hotelu rozděleno do tří budov. Hlavní budova hotelu má kapacitu 40 pokojů a za hotelem se dále nachází dvě dependance Hořec a Javořina. Pokoje jsou moderně zařízeny, všechny mají vlastní sociální zařízení, LCD televizi, fén a wi-fi připojení. V dependancích pak naleznete prostorné pokoje turistické kategorie. V hotelu Bauer Vám bude dopřán i gastronomický zážitek a to prostřednictvím pečlivě vybraných jídel, které můžete ochutnat v hotelové restauraci a horské jizbě. Pro moderní jedlíky je připraven Buffet & Pizzeria s nabídkou rychlého občerstvení. Třešničkou na pomyslném dortu je pak Aprés ski, v zimě jako zimní bar a v létě jako terasa. 

Představujeme Vám manažerku hotelu Barboru Liďákovou

Barbora Liďáková pracuje v hotelu Bauer již patnáct let. Její kariéra zde začala jako brigáda na recepci a dnes se podílí na řízení hotelu pod vedením Ing. Petra Gajduška.  Je vdaná a má syna. Svůj volný čas tráví především s rodinnou, ráda jezdí na kole, cestuje a jejím oblíbeným jídlem jsou brambory s kyškou. 

Foto: manažerka hotelu Bauer Barbora Liďáková

Hotel Bauer je krásná historická budova v oblíbeném místě a působí velice luxusně, je více náročné vést luxusní hotel než obyčejný hotel? Zavazuje luxus?

Je rozdíl mezi luxusním hotelem třeba v Praze a luxusním horským hotelem, kterým je hotel Bauer. Samozřejmě, že dbáme na dress code zaměstnanců a na úroveň hotelu, ale pro náš hotel je důležitější než, aby ho hosté považovali za luxusní to, aby se zde cítili dobře a aby byli spokojeni i zaměstnanci. V našem hotelu panuje především přátelská, dalo by se říci, že rodinná atmosféra.     

Foto: restaurace, vlevo nahoře milý pan recepční, vpravo dole usměvavý pan číšník

Vzhledem k tomu, že pracujete v hotelu již dlouhou dobu, pamatujete ještě hotel Pokrok. Proč jste se rozhodli rekonstruovat a jak probíhala rekonstrukce samotná?

Rekonstrukce hotelu byla nevyhnutelná, protože hotel již nevyhovoval dnešním standardům a bylo potřeba klientům nabídnout komfortnější prostředí. Hotel byl již spíše památkou na časy ROH. Samotná rekonstrukce hotelu byla provedena v rekordním čase osmi měsíců a dotkla se všeho snad jen vyjma obvodových zdí. Hlavním záměrem oprav bylo vdechnout hotelu původní podobu, ale v moderním pojetí. Na návrhu spolupracoval především Ing. Gajdušek s architektkou Ing. arch. Denisou Barvíkovou. Krásnou tečkou za celou rekonstrukcí byl zisk původního erbu arcibiskupa Františka Saleského Bauera, který v aukci vydražil syn Ing. Gajduška a tak se erb mohl vrátit zpět domů a dnes zaujímá své místo v recepci nad centrálním schodištěm. 

Foto: erb arcibiskupa Františka Saleského Bauera

Hotel se skládá ze tří budov, kdy dvě dependance zůstaly „turistické“ bude to tak i nadále nebo se do budoucna chystáte k jejich proměně? Chystáte v budoucnu další rekonstrukce nebo stavby?

Vzhledem k tomu, že naše dependance Javořinu a Hořec využívají především lyžařské kurzy, ozdravné pobyty a školy v přírodě není naším cílem toto měnit. V obou dependancích samozřejmě došlo k rekonstrukcím, které se, ale týkaly věcí, které nejsou na první pohled až tak viditelné. Jednalo se především o rozvody elektroinstalace, vnitřní rozvody a další technické zázemí obou budov.

Máte radši zimní nebo letní hotelovou sezónu?

Od rekonstrukce hotelu je mou oblíbenou sezónou ta letní. V provozu je Aprés ski jako letní terasa, dětský park a je zde spousta turistů, kteří si užívají okolní přírodu. Oblíbenost letní sezóny i mezi klienty potvrzuje i náš nejprodávanější balíček „horské léto pro rodiny s dětmi“.

Kterými třemi slovy byste charakterizovala Váš hotel?

Hotel pro všechny.

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty hotelu Bauer…

Můj osobní dojem

Krásný, luxusní a přátelský hotel v krajině Beskyd s velice příjemnou manažerkou. V zimě si zde perfektně zalyžujete, užijete si wellness&spa, pochutnáte si na dobrém jídle. V létě vyrazíte do okolí kde je spousta zajímavých míst, nebo jak říkal Petr Bezruč, zajdete na „výplaz“ po krásách Beskyd. Hotel Bauer by měl prostě každý alespoň jednou zažít, tak neváhejte a přijeďte.

Zdroje: ns1.frydlantno.cz, hotelbauer.cz,J. Polášek, J. Polášková. Historie beskydské turistiky,  


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.