Hotel Bystré

Hotel Bystré

Uprostřed kopců v srdci Vysočiny, na Hornosvratecké vrchovině, v historickém městě Bystré, stojí stejnojmenný hotel. Toto město leží na staré zemské cestě z Čech na Moravu a první zmínky o něm pochází již kolem roku 1200. V současnosti je historické jádro města památkovou zónou. Město Bystré a jeho okolí učarovalo dokonce i režiséru Vojtěchu Jasnému tak, že zde byl natočen film Všichni dobří rodáci.

Historie hotelu

První zmínky o městě Bystré pocházejí dle kronik již z 11. století. Obec však stála na místě asi kilometr vzdáleném od současného městečka. Nová osada byla postavena na Trstenické stezce u potoka Bystrý a její základ tvoří malé náměstíčko ve tvaru podkovy. Právě na náměstíčku s malým parkem najdete Hotel Bystré. Ten tvoří tři vzájemně propojené budovy. Hlavní budova je původně měšťanský dům, postavený již v 16. století vrchností, pravděpodobně jako zájezdní hostinec. Nynější vzhled barokního domu, dokládající zděnou výstavbu obce, je z druhé čtvrtiny 18. století. Dům byl využíván jako zájezdní hostinec a sloužil pro ubytování panstva, později i jako pošta, kde se přepřahali koně. I dnes jsou viditelné klenuté prostory bývalé stáje, v citlivě zrekonstruovaném prostoru hotelové vinárny, nebo trámové stropy v hotelové restauraci. Dnes je budova kulturní památkou.

V 18. století byl majitelem bysterského panství významný rakouský šlechtický rod Hohennemsů, který opravil místní zámek, zvelebil panství, věnoval se rybníkářství, a hlavně nechal zbudovat bysterskou chloubu, úžasný barokní kostel Panny Marie Karmelské, který je výraznou dominantou Bystrého. 

Foto: dobová fotografie hotelu

Současnost

Majitelem hotelu je dnes Zdeněk Horák. V roce 2002 proběhla kompletní rekonstrukce, která trvala přibližně tři roky. Ubytování v hotelu je pro hosty připraveno v devatenácti prostorných pokojích s celkovou kapacitou padesáti lůžek. Ve všech pokojích je k dispozici toaleta s koupelnou, samozřejmostí je LCD TV a rovněž připojení na wi-fi. Další možnosti nabízí bezbariérové pokoje, jejichž součástí je i bezbariérové sociální zařízení. Hotelová restaurace Vám pak nabídne kvalitní českou kuchyni i krajové speciality a můžete ochutnat nabídku piv z Pivovaru Polička. Pro pořádání konferencí, školení či firemních akcí je k dispozici školící místnost pro padesát osob a školící salónek pro patnáct osob. Prostory jsou vybaveny promítacím plátnem, flip-chartem i prostorem pro občerstvení. Pro odpočinek a relaxaci je připraven vnitřní bazén s mořskou vodou, vířivka, sauna, infrasauna, posilovna, masáže i kosmetické služby. V hotelu Bystré najdete především perfektní zázemí pro Vaše děti. Detaily jako jsou dětské židličky, příbory, prostírání i jídla jsou součástí restaurace. V šatnách bazénu najdete přebalovací pulty a prostorný sál, rovněž poslouží k hraní a aktivitám s dětmi. V létě je na zahrádce připravena trampolína, pískoviště se skluzavkou, houpačky i bazén. Pro hotelové hosty je také připraven dárek, který obsahuje většinou kolem pěti kupónů na různé slevy v okolí jako je hrad Svojanov, zámek Lysice, kosmetické služby a mnohé další. Nedaleko města Bystré můžete navštívit i dvě westernová městečka, strašidelný zámek nebo muzeum strašidel, takže je hotel Bystré skvělým místem pro příjemné strávený čas s Vašimi dětmi.

Představujeme Vám manažerku hotelu Janu Pernerovou

Jana Pernerová pracuje jako manažerka hotelu Bystré již dvanáct let a v současnosti vede dvacet zaměstnanců. Je vdaná a má dvě děti. Ve svém volném čase je nejraději s rodinou a mezi její koníčky patří kultura, čtení, historie a psaní publikací. V dětství si přála být učitelkou a jejím nejoblíbenějším jídlem je nejíst, protože z toho se nepřibírá a po jídlech z výborné hotelové kuchyně jdou kila nahoru snadno.

Foto: Jana Pernerová

Pocházíte přímo z města Bystré nebo Vás sem přivedla životní cesta? Co je v Bystrém jedinečné a jak se zde daří Vašemu hotelu?

Pocházím z tohoto koutu Vysočiny a jsem zde opravdu šťastná. Známý režisér, autor filmu Všichni dobří rodáci, Vojtěch Jasný Bystré nazval „ostrov lidství“ a nic výstižnějšího nemohl vyslovit. Jedineční na Bystrém jsou především jeho obyvatelé, kterým je vlastní slušnost a morální hodnoty, které upřednostňují nad těmi majetkovými. Vážím si, že jsem jednou z nich. Bystré má ale i další jedinečnosti a troufám si mezi ně zařadit i Náš hotel, kterému se zde daří dobře.

Jste spokojená s dnešní podobou hotelu včetně jeho zázemí, vybavení i s lidmi se kterými spolupracujete?

S podobou hotelu spokojená nemohu být nikdy, protože v tu chvíli by to znamenalo, že svou práci nedělám dobře. V každé práci se musíte rozvíjet a nestagnovat a i když je hotel zrekonstruovaný to kouzlo je v detailech. Vždy je potřeba některé věci zvelebovat a dolaďovat a provádět ty malé změny, které mnohdy nejdou hned vidět, ale právě ty pak tvoří celek. Kolegové, se kterými zde pracuji, sdílejí moji vizi a já jsem na ně velice hrdá. Jsou to nesmírně pracovití a slušní lidé, kteří berou hotel za svůj.

Kdybyste měla neomezený rozpočet, neomezené možnosti nebo případně tři přání … jak byste toho v hotelu využila?

Jsem praktický člověk a věřím na dlouhodobou postupnou práci, tudíž bych tři přání ani nechtěla a neomezený rozpočet by také nebyl řešením, protože vše nejde hned. Tři přání bych přenechala panu majiteli a já bych se dál věnovala svému směru, který je založen na detailech. Snad možná jen jeden menší detail bych si přála a to každý den čerstvě nařezané květiny v restauraci.

Foto: bazén s mořskou vodou, sál a bar v restauraci

Když si představíte hotel za pět let,co se podle Vás změní a jakým směrem případně se bude hotel ubírat? Plánujete do budoucna nějaké vylepšení a modernizace, které Vám zajistí návrat stávajících hostů i příliv těch nových?

Aktuálně jsou prostory hotelu plně využity, ale vždy se dá vylepšovat a modernizovat, takže je pravděpodobné, že k tomu časem dojde. Směr, kterým se hotel ubírá už dnes, bude určitě zachován, protože jsme tradiční rodinný hotel a v tradici chceme i pokračovat. Já osobně bych si nejvíce přála, aby se k nám i za pět let vraceli hosté, kteří hotel již navštívili. (Pozn.: při naší návštěvě jsme byly svědky, kdy se paní Jana potkala s hosty hotelu a ptala se jich, jak se mají jejich vnoučata. Úžasné bylo, že věděla dokonce i jejich jména. To jsem opravdu ještě nikde nezažila, takže již teď mohu potvrdit, že sem se hosté opakovaně opravdu vrací).

Které místo v okolí hotelu je Vaše nejoblíbenější?

Léčivý pramen Balda s kaplí Panny Marie Sněžné a barokní kaplička v Hartmanicích.

Kterými třemi slovy byste charakterizovala hotel?

Rodinný, komfortní, přátelský.

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty hotelu Bystré…

Můj osobní dojem

Po návštěvě Bystrého už chápu, proč se Všichni dobří rodáci točili zde. Je to proto, že oni zde opravdu žijí. Každý Vás tu slušně pozdraví, i když Vás nikdy neviděl a město je prostě okouzlující a malebné. Po bysterských památkách se můžete projít díky výbornému projektu obce, která vytvořila okružní procházku po Bystrém s informativními panely u zajímavých míst. Mapku pak dostanete i přímo v hotelu, stejně jako kontakt na průvodce po bysterských památkách. Letos je v Čechách rok barokních památek, a pokud vyrazíte do Bystrého, můžete si být jisti, že si baroko užijete do sytosti. Zdejší lidé si totiž váží odkazu předků a nebourají ani neničí, naopak – opravují, zachraňují a opatrují. Hotel Bystré si prostě neumím představit na lepším místě. Jana Pernerová je úžasně energický a milý člověk a jednou možná bude znát i jména Vašich vnoučat, protože pro ty co hledají pohodu, malebnost, klid a odpočinek je Hotel Bystré to pravé místo.

Zdroje: hotel-bystre.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.