Hotel Praha

Hotel Praha

Český Aspen nebo třeba perla Krkonoš, i tak se někdy říká malému městu v Královehradeckém kraji, které leží v srdci nejvyšších českých hor, jen několik kilometrů od pramene Labe a dnes je největším a nejznámějším turistickým a lyžařským střediskem u nás. Právě zde, v samém centru Špindlerova Mlýna, již přes sto let stojí hotel Praha. Svou bohatou minulostí, atraktivní přítomností a vizí do budoucna, je tím pravým místem, jak poznat toto slavné horské středisko.

Historie hotelu

Tam kde dnes leží Špindlerův Mlýn, byl ještě v 16. století nepropustný prales a dnešnímu věhlasu město vděčí především hledačům rud a drahých kamenů a bratrům Krausovým kteří do Krkonoš přivezli pravděpodobně první lyže. Za samotný počátek turismu lze považovat druhou polovinu 19. století, kdy místní budaři začali rozšiřovat své boudy a budovat výletní cesty. Historie hotelu Praha, sahá až do roku 1875, kdy zde byla otevřena první špindlerovská cukrárna panem Benjamínem Hollmannem a zároveň byl v domě č. p. 118 provozován hostinec. Jeho syn Anton Hollmann zachoval tradici a od roku 1910 zde provozoval cukrárnu s kavárnou. V roce 1942 se pak majitelem domu stává pan Alfred Hollmann, který otevírá hotel s cukrárnou a od roku 1946 nese název hotel Praha. 

Foto: dobová fotografie hotelu Praha

Současnost

Hotel Praha je památkou a připomínkou historie v dnešní moderní době, zcela zapadající do rázu Špindlerova Mlýna. Hotel byl v průběhu let citlivě zrekonstruován tak, aby byla zachována jeho historická hodnota, ale poskytoval veškerý komfort dnešním hostům. Provozovateli hotelu jsou v současnosti Petr Schiefert a Martin Nejezchleb. Ubytování v hotelu je pro hosty k dispozici ve dvaceti sedmi komfortních pokojích a dvou apartmánech s celkovou kapacitou pětašedesátlůžek. Všechny pokoje jsou stylově zařízeny a jejich samozřejmostí je sociální zařízení a LCD TV. Dokonalá poloha hotelu pak zajišťuje ve všech pokojích krásný výhled na vrcholky Krkonoš nebo na centrum Špindlerova Mlýna. Jídla v hotelové restauraci jsou připravovány z lokálních surovin, v nabídce najdete českou a krkonošskou kuchyni, ale i čerstvé těstoviny, ryby nebo grilované speciality. Po dobré večeři si můžete dát drink, ve vyhlášeném music baru Silver Rock,který Vás jistě nadchne širokou nabídkou koktejlů a míchaných nápojů a pokud budete mít štěstí, můžete zde potkat i některou z českých celebrit. Spa&Relaxwellness centrum hotelovým hostům nabízí odpočinek prostřednictvím finské a bylinkové sauny, relaxačního bazénu s masážními hlavicemi, protiproudem, chrliči i vodní clonou. V nabídce nechybí ani relaxační, antistresové a sportovní masáže. Hotel Praha Vám poskytne dokonalé zázemí pro poznávání Krkonoš a pro aktivní i odpočinkovou dovolenou.

Foto: velmi milá a profesionální slečna recepční

Představujeme Petra Schieferta provozovatele hotelu Praha

Petr Schiefert spolu s Martinem Nejezchlebem provozují hotel dva roky a v současné době zde pod jejich vedením pracuje patnáct zaměstnanců v letní sezóně a dvaadvacet v sezóně zimní. Petr je rozvedený, má tři děti a pochází z Vrchlabí. Mezi jeho záliby patří horské kolo a skialpové lyžování a jeho snem je navštívit Aljašku.

Foto: Petr Schiefert při rozhovoru na terase hotelu

Hotel Praha patří mezi vyhlášené hotely „Českého Aspenu“ proč jste si vybral právě tento hotel? Navštěvoval jste ho jako host ještě předtím, než jste ho začal provozovat?

Hotel Praha patřil vždy mezi mé oblíbené hotely, které jsem měl tu možnost poznat prostřednictvím dlouholeté práce v cestovní agentuře. Když mě pak Martin Nejezchleb oslovil s nabídkou na provozování Prahy, bylo to snadné rozhodnutí a stali se z nás společníci. Navíc Martin již v minulosti hotel provozoval, takže jsme zhruba věděli, do jak náročného podniku se pouštíme. 

Hotel Praha je také znám vysokou koncentrací celebrit, které sem jezdí a pro mnohé se může zdát jako nedostupný nebo příliš drahý. Jak to je doopravdy s celebritami i cenami a službami pro „obyčejné“ hosty?

Dnešní Praha není drahá a je dostupná většině hostů. Hotel má stále čtyři hvězdy a tuto úroveň si zachovává, i když ceny jsou nižší, než bývaly. Ke snížení cen přispěla konkurence, která začala rekonstruovat staré hotely a začalo se zde i stavět. Teď, je tedy ve Špindlerově Mlýně více hotelů na stejné nebo podobné úrovni a nové apartmány, které se zde staví, si kupují celebrity a movití hosté, kteří už pak nemají potřebu využívat hotely. Dnes tedy obrazně řečeno v našem hotelu potkáte více obyčejných klientů, než klientů z řad slavných osobností.

Foto: postelový test a naše nadšení po tom co jsme uviděly hotelový pokoj

Co Vás na vedení hotelu nejvíce baví a naplňuje? A jak dlouho se chcete ještě věnovat provozování hotelů? (pozn. Petr Schiefert provozuje i hotel Fit&Fun v Harachově)

Obecně mě na podnikání baví ta svoboda v rozhodování a časová flexibilita. Na vedení hotelu mě baví především poznávání nových lidí a navazování nových obchodních partnerství, jako bylo například to se Slevadne.cz. Vzhledem k tomu, že hotely mám pronajaty na deset let a dva roky je již provozuji, je můj plán na příštích osm let jasný. Co bude pak, se uvidí, protože každý hotel je jiný, každý má svá specifika a i hotelnictví se vyvíjí.

Součástí hotelu Praha je i music bar Silver rock, který je rovněž vyhlášený pořádáním nejrůznějších akcí a koncertů, je to stále tak populární místo? Ve kterém ročním období je tu nejvíce živo? A chodíte se do klubu sám bavit?

Vzhledem k tomu, že Silver rock je součástí hotelu, je to pro mě především práce a časy, kdy jsem navštěvoval kluby, už pominuly. Nejvíce živo je zde určitě v zimní sezóně, kdy je zde opravdu docela vysoká koncentrace známých osobností. Myslím, že v Krkonoších je Silver rock stále stejně prestižním klubem, jako vždy býval.  

Foto: drink v music baru Silver rock

V Silver rocku máte úžasnou nabídku koktejlů a míchaných nápojů, který nám doporučíte ochutnat a který je Váš nejoblíbenější?

Dnes už si na koktejly nepotrpím, a když je vhodná příležitost dám si raději dobré víno nebo pivo. Kdysi jsem, ale míval v oblibě Cubalibre.

Kterými třemi slovy byste charakterizoval hotel?

Pohoda uprostřed Špindlu.

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty hotelu Praha…

Můj osobní dojem - recenze

Vzhledem k tomu, že jsem z opačného konce republiky, byla návštěva Špindlu mou první a doufám, že ne poslední. Můžu říct, že splnil mé očekávání a představy, přestože jsem tam byla v létě a hlavní sezóna je v zimě. Špindlerův Mlýn je velmi okouzlující město v překrásné přírodě. Naprosto úchvatná byla ranní káva na terase hotelu Praha, při které jsem mohla obdivovat vrcholy Krkonoš. Ono na Praze pro mě bylo úchvatné vlastně vše, ale nesmíte se divit mému nadšení, protože čtyřhvězdičkové hotely nenavštěvuji běžně. První dojem na mě udělala budova hotelu, která je opravdu krásná a historicky cenná. Druhý dojem na mě udělala slečna v recepci, která byla velice profesionální a milá. Následoval pokoj, který mi opravdu vyrazil dech. Velice luxusně zařízený, s pohodlnou a prostornou postelí a skvělou koupelnou. No připadala jsem si v tu chvíli docela výjimečná. Večerní wellness byl rovněž super zážitek, relax ve vířivce i několik temp v bazénu jsem završila odpočinkem na lehátku. A pak hurá do Silver rocku na večerní drink. Na snídani byly rohlíčky obzvláště vypečené a snídaňový raut nabídl skvělou snídani. Nejprve zábava a pak práce, takže přišel čas na rozhovor. Petr Schiefert mě velice překvapil, protože jsem čekala někoho strohého a formálního a on byl úplný opak. Petr je velice milý a sympatický člověk, který bez problému zodpověděl všechny otázky a popovídal si s námi o Praze, Silver rocku a celkově o Špindlu. Bylo na něm vidět, že má svou práci rád a řekla bych, že toto se odráží v celém hotelu. Hotel Praha má styl a má své kouzlo, ale není to nedostupná kráska z VIP zpráv, je to okouzlující hotel, pro všechny a čeká na Vaši návštěvu.

Zdroje: spindl-hotelpraha.cz, mestospindleruvmlyn.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.