Hotely, penziony, chaty, seznamte se prosím ….

Snad každý z Vás již někdy navštívil ubytovací zařízení, jako je hotel, penzion nebo chata. Historie ubytovacích zařízení je velice dlouhá, protože lidé cestovali od nepaměti a přespat bylo je a bude vždy potřeba. Samozřejmě od dob zájezdních hostinců a nocleháren se mnohé změnilo, i když i v dnešní době na Vás na mnohých místech dýchne závan kouzelné historie. Ubytovací zařízení jak je známe dnes, můžeme rozdělit především na chaty, penziony a hotely.

Chaty

Jsou nejčastěji turistické, které slouží jako zastávka při různých túrách a přechodech. Najdete zde většinou občerstvení v podobě jídelny nebo restaurace, ubytování v jednoduchých pokojích a společné sociální zařízení. Předností chat je většinou jejich umístění. Mnohdy jsou v nádherné přírodě na úžasných místech, které jsou oázou klidu a pohody.

Penziony

Jsou především menší zařízení s ubytovací kapacitou přibližně pěti až deseti pokojů a často se jedná o rodinné podniky. Samozřejmostí je restaurace, pokoje a někde bývají k dispozici i doplňkové služby jako třeba sauna nebo vířivka. Za přednost penzionu lze považovat právě rodinnou atmosféru a služby mnohdy srovnatelné s hotelem.

Hotely

Jsou ubytovací zařízení s kapacitou více než deseti pokojů. Standardem jsou plně vybavené pokoje, restaurace, bary, kavárny, zábavní a relaxační zóny, kongresové sály, wellness, bazény, bowlingové dráhy, půjčovny sportovního vybavení a různé další možnosti samozřejmě podle velikosti hotelu a podle toho na které zákazníky je zaměřen. Hotely také mívají označení v podobě hvězdiček, které určuje jednu z pěti tříd do které je hotel zařazen.

 

Proč, proč, proč?

Všechny z těchto staveb jsou jedinečné, některé jsou historické, některé na krásných místech, některé mají zajímavé interiéry a některé vyhlášenou restauraci. Napadlo Vás, ale někdy proč? Proč stojí ten hotel tam, kde stojí a postavili ho tam nově nebo už tam stál? Proč má v názvu zrovna tohle jméno a kdo ho vymyslel? Kdo vlastně hotel řídí a kolik lidí zde pracuje? Proč mají tak krásné pokoje a kdo je navrhl? Kdo je tajemstvím kuchyně, protože jídlo je vynikající? A mnohá další proč….. Nás právě tyto otázky napadly a rozhodli jsme se zeptat za Vás. Prostřednictvím našeho blogu Vám představíme hoteliéry. Podíváme se na hotely, penziony či chaty z druhé strany, přineseme Vám něco o jejich historii, současnosti možná i budoucnosti a představíme Vám také hoteliéra tedy osobu, která za tím vším stojí. To abyste si příště až někde budete, vzpomněli, že to kde právě jste, není jen budova, ale i lidé, kteří za úspěšným provozem podniku vždy stojí a dělají maximum, aby se spokojení klienti rádi vraceli. Případně abyste se mohli inspirovat, pokud si i Vy přejete jednou řídit svůj hotel, penzion či chatu.


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.