Hrady jako z pohádky

Vládli z nich králové, byly sídlem šlechty, byly centrem moci středověké doby, byly svědky mnoha bitev a válek, ale i mnoha oslav a bujarých večírků, kolují o nich pověsti a legendy, dodnes budí úžas a jejich majestátnost stále vyráží dech. Objevte s námi ty nejvíce fascinující hrady v Česku.

Největší souvislý hradní komplex na světě

Možná Vás to překvapí, ale podle Guinessovy knihy rekordů ho najdete právě u nás. Stojí na skalnatém ostrohu vrchu Opyš a již od 9. století byl sídlem knížat, pak i králů a dvakrát dokonce i rezidencí císaře Svaté římské říše. Jedna z mnoha legend vypráví, že zde dodnes žije vodník, který však nežije ve vodě, ale vodu střeží. Paklt mu říkají a chodí prý hradem s podivným úsměvem, na pozdrav nikdy neodpoví a mizí ve vlhkých hradních zdech. Dnes, je Pražský hrad nejvýznamnější českou památkou, kterou tvoří rozsáhlý soubor církevních staveb a paláců, rozkládá se na ploše téměř 70 000 m², je zapsán v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, je sídlem prezidenta a symbolem českého státu.

Foto: Pražský hrad

Hrad ve vlastnictví hraběcího rodu Kinský dal Borgo

Tento hrad je jedním z hradů, které nepatří pod správu státu, ale je v soukromém vlastnictví. Je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů u nás a jako jeden z mála českých hradů nestojí na kopci, ale v údolí na pískovcovém ostrohu. Pověst vypráví, že když za husitských válek chtěl hrad dobýt Jan Žižka, nepodařilo se a údajně si tehdy ulevil, že Kost patří psu a pokračoval ve svém tažení dále. Dnes je hrad Kost významnou a díky šetrným přestavbám i velice zachovalou kulturní památkou. Zajímavostí hradu je věž s lichoběžníkovým půdorysem. Na hradě je několik přístupných prohlídkových okruhů, pořádají se zde svatby, divadelní představení, slavnosti, noční prohlídky i festivaly.

Foto: hrad Kost

Jeden z nejstarších hradů českých knížat a králů

Jeho počátky sahají až do 12. Století, v dětství i dospělosti zde pobýval i Karel IV., několikrát vyhořel, v době husitských válek zde byly uloženy korunovační klenoty a sloužil i jako obávané státní vězení. Jedním ze slavných vězňů na hradě Křivoklát byl například i známý alchymista Edward Kelley, který sliboval císaři elixír mládí či proměnu kovu ve zlato a když císaři došla trpělivost, dostalo se Edwardovi cti poznat hradní kobku. Podle legendy dokonce i křivoklátská věž, zvaná Huderka, přišla ke svému jménu díky zdejší mučírně. Huderka, se jí prý začalo říkat podle kapely, která ve věži hrála, aby přehlušila křik mučených vězňů. To vše a mnohem více se dozvíte, když navštívíte tento středověký hrad.

Foto: hrad Křivoklát

Hrad kam dopadl meteorit

Píše se rok 1422, je srpen a na nádvoří hradu právě dopadl meteorit. Jedná se o největší meteorit, který kdy dopadl na území dnešní České republiky a dostal název Purkrabí. Údajně vážil kolem sta kil, v roce 1812 byl však rozřezán a dnes je na hradě vystavena jedna z jeho částí. Goticko - románský hrad Loket má bohatou , více než 800 let starou historii. Byl sídlem mnoha významných šlechtických rodů, jako dítě zde byl dokonce vězněn i budoucí císař říše římské Karel IV. I přesto se sem Karel IV. v dospělosti rád vracel a dokonce při jednom z pobytů, zde objevil na výpravě do lesů horké prameny, které známe jako Vary Karlovy. Dnes Vám perfektně dochovaný hrad Loket nabídne zajímavou výpravu do historie a mnoho kulturních akcí, které Vás doslova přenesou v čase.

Foto: hrad Loket

Hrad hvězdou fimového plátna

Romantický hrad z přelomu 13. a 14. století jako by snad byl předurčen pro filmové plátno. Věž Hláska, cimbuří, chrliče, střílny, plně vybavené interiéry i doposud funkční padací mosty, to vše na jednom místě prostě bere dech. Hrad Bouzov je snad nejoblíbenějším hradem filmařů a objevil se v mnoha filmech a především pohádkách. Jeho kariéru nastartovala princezna Jasněnka, kterou ve věži navštěvoval švec Jíra a pak už Bouzov jen rozšiřoval svou filmovou kariéru. Mezi nejznámější filmy a pohádky, které se zde natáčely, patří Arabela se vrací, Princezna Fantaghiro, Mladý Indiana Jones, Království potoků, Tři mušketýři a Dvanáct měsíčků. Takže pokud jste si vždycky přáli zažít natáčení, navštivte Bouzov a třeba budete mít štěstí na filmový štáb, protože ani natáčení filmu nesmí omezit návštěvníky, kteří Bouzov prostě zbožňují.

Foto: hrad Bouzov

Hrady jako z pohádky

Neznám nikoho, kdo by neměl rád tu atmosféru starých časů, kterou lze na hradech zažít. Naše malá země v srdci Evropy se pyšní spoustou krásných historických památek a je faktem, že na školních výletech všechny stihnout nejdou, tak vezměte partnery, děti nebo vnoučata a vyrazte. Skoro si netroufám napsat, že pro ty, kteří třeba na Pražském hradě ještě nikdy nebyli, protože nikoho takového neznám, ale kdyby náhodou mezi Vámi zůstal ještě někdo, kdo to náhodou nestihl, doporučuji například ubytování v hotelu International Praha, který je sám kulturní památkou. Pro ty, kterým učaroval pohádkový hrad Bouzov, bude dokonalé ubytování v Hotelu Bouzov, který je přímo pod hradem. A pro Vás ostatní, kteří jste se ještě nerozhodli, mám tip v podobě Hradů a zámků jako z pohádky.

Zdroje: cs.wikipedia.org, pepikov.cz, hrad.cz, kost-hrad.cz, krivoklat.cz, hradloket.cz, hrad-bouzov.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.