Jak objevit Česko aneb prodloužený víkend

Vzhledem k tomu, že to Česko prostě musíme postupně spolu objevit a vzhledem k tomu, že většina z nás má jen dvacet dnů dovolené, je dobré na to jít, jak se říká od lesa. V minulém článku Jak objevit Česko jsem Vám nastínila, jak by mohl vypadat Váš týden na Jižní Moravě a tentokrát Vás chci inspirovat, jak by mohl vypadat Váš prodloužený víkend.

Vydejte se se mnou do kraje, který byl po staletí spravován těmi nejvýznamnějšími šlechtickými rody. Kdo má rád historii a její památky, ten právě zde uvidí, jak osvíceně si tyto rody počínaly a jak vážení umělci a řemeslníci pro ně pracovali. Najdete zde starobylá města, renesanční zámky, lidové památky i technické stavby a především důmyslný systém rybniční soustavy. Už víte? Správně, míříme do Jižních Čech.

Foto: Státní zámek a hrad Český Krumlov

Jak na to

Nahlaste doma všem zúčastněným členům rodiny, že se chystá prodloužený víkend a pokuste se je přesvědčit, že je nutné vzít si volno již v pátek. Přes křik a nadšení, které se jistě bude ozývat ze všech pokojů Vašeho bytu, oznamte destinaci a jděte si sednout k počítači. V záložce cestování na našich stránkách vyberte cestování a zvolte Jižní Čechy. Pak už jen vyberte ten správný hotel či penzion. Pokud chcete víkend, alespoň malinko aktivní, nevolte ubytování „na samotě u lesa“, ale vyberte si město či městečko, kde něco uvidíte a zažijete a v podstatě si po okolí dojdete po svých. Ještě malá rada, nenechte si do výběru moc kecat, protože při přílišné liberálnosti se Vám to může zvrhnout a na prodloužený víkend se dostanete nejdřív v listopadu.

Vybíráme Český Krumlov

Turistické a kulturní centrum Jižních Čech, to je asi nejvýstižnější popis Českého Krumlova a právě zde se nachází Penzion „Domek kata Matěje“, který doporučuji pro strávení příjemného prodlouženého víkendu. Je to malinký penzion, ve kterém najdete pouze čtyři pokoje a o to víc si užijete klidu a soukromí. Protože domek pochází z 16. století a kdysi v něm prý opravdu přebýval městský kat Matěj zvaný Dobrák, je i jeho dnešní podoba velice stylová a budete si zde připadat jako za starých dávných časů. Jeho poloha v samotném centru Českého Krumlova je pak naprosto ideální pro procházky a poznávání okolí. V ceně za ubytování pro dvě osoby je pro Vás zahrnuta snídaně, využití zahrádky, na které si můžete vychutnat kafíčko nebo čaj a památeční glejt Kata Matěje. Dohromady naprosto výborná kombinace služeb, místa i ceny. 

Foto: Domek kata Matěje

Víkendový plán

Své blízké a rodinu nejlíp znáte sami a právě na prodlouženém víkendu je potřeba je zabavit tak, aby si každý našel to své a odvážel si pěkný zážitek. Chopte se tedy pozice vedoucího zájezdu a plánujte.

Inspirace pro Vás – víkendový plán

Pátek

- ráno nebo dopoledne odjezd

- po cestě do Českého Krumlova zastávka na oběd

- 14.00 hod. příjezd do Domku kata Matěje, ubytování

- procházka po centru města

- návštěva Museum fotoatelier Seidel - vstup 100,- Kč, prohlídka s průvodcem cca 60 minut, ateliér byl prohlášen nemovitou kulturní památkou, v domě z roku 1905 si dnes můžete prohlédnout původní fotografické vybavení, skleněné desky, celuloidové pásky s negativy, alba, pohlednice, jedná se o jedinečné místo dokumentující dílo Josefa a Františka Seidlových

- večeře v Krčmě Šatlava, čas dle Vaší chuti a cena dle velikosti hladu, středověká hostina ve stylovém prostředí

Foto: jedno orosené a výborná večeře

Sobota

- snídaně

- návštěva Státního hradu a zámku Český Krumlov - vstup 150,- Kč, prohlídka interiér a exteriér cca 120 minut, původně gotický hrad, který se za vlády pánu z Rožmberka proměnil v honosnou renesanční stavbu, od roku 1989 vyhlášen národní kulturní památkou a od roku 1992 zapsán na Seznam památek světového kulturního a přírodního dědictví UNECSO

- prohlídka středověké kovárny – vstupenky v ceně pobytu, muzeum se nachází na prvním nádvoří hradu a zámku a seznámí Vás s historií tohoto významného řemesla, zruční návštěvníci si zde mohou dokonce práci kováře vyzkoušet

- prohlídka světového unikátu otáčivého hlediště v zahradě hradu a zámku - vstup zdarma, prohlídka cca 60 minut, první točna pochází z roku 1958, byla koncipována pro 60 diváků a byla poháněna lidskou silou, divadlo časem prošlo výraznými modernizacemi, které elektrizovaly pohon točny a zvýšily kapacitu na 644 míst

- pozdní oběd v Pivovarské restauraci Eggenberg - protože hlad je převlečená žízeň naleznete dnes v prostorách bývalých pivovarských lednic nad ležáckými sklepy stylovou restauraci, samozřejmostí je pestrý výběr jídel a nabídka všech druhů piv značky Eggenberg

- prohlídka Grafitového dolu – vstup 160,- Kč, prohlídka s průvodcem cca 70 minut, historie grafitových dolů zde sahá až do poloviny 18. století a dnes je možné v hloubce 70 metrů pod povrchem navštívit zhruba 2 kilometrový okruh, který Vás provede historií, těžbou, zpracováním i výrobky z grafitu. Jedinečný zážitek ve speciálním oblečení s důlní lampou.

- kávička na letní terase Hotelu Růže - spolu s dobrou kávou si vychutnejte nádherný výhled na město a uklidňující zvuky řeky Vltavy, a v případě, že už dostanete i hlad, klidně si zde vychutnejte dobrou večeři

Foto: terasa restaurace s výhledem na řeku Vltavu

Neděle

- snídaně

- 10.00 hod. odjezd z Domku kata Matěje

- suvenýr z České pralinky – než se vydáte na cestu domů, zastavte se ještě v čokoládovně Česká pralinka, kde si vyberete z nejlepších čokoládových specialit. České pralinky, pravý marcipán, staročeský perník, krájený nugát a mnohé další laskominy potěší Vás i ty, kterým je přivezete jako malý suvenýr.  

Pak už jenom hurá do reality a v pondělí plní optimismu a elánu do práce. Každopádně si ráno po pěkném víkendu nasaďte na rty úsměv a nesundávejte ho, dokud si zas nenaplánujete další báječný víkend.

 Zdroje: seidel.cz, zamek-ceskykrumlov.eu, eggenberg.cz, grafitovydul.cz, hotelruze.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.