Jde to i bez tabletu: 10 her do auta (nebo vlaku) nejen pro děti

Znáte to – otázky a naříkání typu ,,Už tam budem? A jak je to ještě daleko? Mamíííí, já se nudím! Mamííí, ať mě ségra nechá!...“ jsou opravdu příjemné pro začínající dovolenou.

Pokud plánujete jet opravdu někam daleko a hrozí, že se vaše děti budou nudit a naříkat, dobrým pomocníkem je přenosné DVD s pohádkami nebo tablet, kam můžete dopředu nainstalovat pár her. Ovšem ne všechni holdují elektronice a tak je možné v autě hrát i společné hry a cesta u nich opravdu utíká. Níže vám přinášíme 10 her, které vaše děti při cestování dostatečně zaměstnají.

 

 

Cestovní abeceda: úkolem této hry je, abyste hledali po cestě názvy předmětů tak, jak jdou v abecedě po sobě a ukázali na ně. Například: A: auto, B: barák, C: cesta, D: dům, E: elektrárna.... Hráči se vždy po jednom písmenku střídají.

Škrtej: Tuto hru musíte mít připravenou dopředu. Každému hráči dáte seznam, co je možné po cestě potkat: policistu, vlak, letadlo, rybník, zvíře, benzínku..... Kdo první objekt zahlédne, řekne to nahlas a ze svého seznamu ho vyškrtne. Vyhrává hráč, co má vše jako první vyškrtnuto. U malých dětí je možné nakreslit obrázky.

Teď!: Vyberete objekt, který je na dohled. Pak dítě zavře oči a jakmile si bude myslet, že už tento objekt míjíte, řekne ,,ted“. Pokud se trefí, získá bod. Pak se vystřídáte.

Hádejte, co vidím: Toto je hra i pro ty nejmenší a dá se hrát i když třeba stojíte na železničním přejezdu nebo na semaforu. Jeden z hráčů si vybere objekt, který vidí a řekne „hádejte, co vidím zeleného/červeného?“ Ostatní se rozhlížejí kolem a hádají.

 

 

Kdo jsem: Jeden z hráčů si myslí nějakou známou osobu, pro malé děti nejlépe z jeho blízkého okolí. Druhý se pomocí otázek, na které lze odpovědět pouze ano/ne, snaží zjistit, o koho se jedná. Například „Jsi muž?“ nebo „Máš dlouhé vlasy?“ apod. Pokud uhádne, získává bod a může si myslet další.

Viděl jsem z okna: Jeden hráč začne popisovat co viděl: "Z okna jsem viděl/a pána s pejskem." Druhý hráč zopakuje a přidá, co viděl on: " Z okna jsem viděl/a pána s pejskem a lavičku." Další hráč vždy zopakuje celý dosavadní seznam a přidá, co viděl. Kdo zkazí, má ještě jeden pokus. Při druhé chybě hráč prohrál.

Společný příběh: Na vymýšlení příběhu se podílejí postupně všichni hráči a každý poví jen jednu větu. Například 1.hráč řekne: Pejsek a kočička šli na nákup. Další hráč dodá větu: Koupili si něco k jídlu. Atd.

Odhad času - odhad pěti minut: Hráči se snaží uhádnout, kdy od signálu uplyne 5 minut. Jeden hráč sleduje hodinky, zaznamená odhady a následně určí vítěze, který byl svým tipem nejblíže skutečnosti.

Kdo první uvidí: modré auto, věž, psa, vlak, letadlo, plešatého řidiče v protijedoucím autě...

 

 

Počítejte: Při dlouhých cestách můžete zkusit počítat, kolik aut v protisměru kolem vás projelo. Každý si vybere barvu auta a pak počítá, kolik jich projede v protisměru. Kdo nasbírá vyšší počet, vyhrál. Hra se může i upravit například na výběr značek, například značka ,,Hlavní“ nebo ,,Stop“ a také se počítá kolik jich po cestě míjíte. Tato hra je dlouhá, ale zábavná a cesta s ní opravdu utíká.

Dávejte však pozor, abyste s hrami nerušili řidiče a nemávali mu rukou před obličejem, když na něco budete chtít ukázat.

A pokud stále váháte kam jet, aby to nebylo příliš daleko od vašeho místa bydliště, podívejte se na naši interaktivní mapu a sami si zvolte, kam chcete vyrazit a jaké máte výletní možnosti.

 

 

Dovolená s dětmi

Plánujete letos dovolenou pro celou rodinu? Připravili jsme pro vás pár tipů na ubytování, kde se děti hravě zabaví.

Beskydy / Hotel Kempa / 2 osoby + děti do 4 let zdarma

Chci dovolenou v Beskydech

 

 

Krkonoše / Špindlerova bouda / 2 osoby a dítě do 10 let zdarma

Chci dovolenou v Krkonoších

 

 

Karlovarský kraj / Parkhotel Sokolov / 2 osoby a dítě do 12 a 5 let zdarma

Chci dovolenou v Sokolově

 

 

Jeseníky / Pod Kloboukem / 1 osoba a dítě do 12 let zdarma

Chci dovolenou v Jeseníkách

 

 

Lopeník / Chata Jana / 2 osoby a dítě do 10 let zdarma

Chci dovolenou v Lopeníku

 

 

Posázaví / Hotel Agnes / 2 osoby a dítě do 5 let

Chci dovolenou v Posázaví

 

 

 


Sdílej článek na sociálních sítích: