Už máte jasno, kam se vypravíte o Velikonocích? Tipy od Šumavy k Tatrám!

Letos jsou Velikonoce později než loni (Velikonoční neděle připadá na 22. dubna 2019) a je tak více času na plánování, kam vyrazit. Nezapomeňte, že i velikonoční zajíc je v jádru pořád ušák z lesa, takže i velikonocům to nejvíc sluší v přírodě mimo velká města. 

Šumava, Lipno

Než kolem Lipna vyrostl zábavní park, nebyl život na Šumavě a v jejím podhůří žádná pohádka. Krásná příroda uměla zároveň z lidí, kteří v ní žili dostat maximum. Jejich houževnatost se promítala i do způsobů oslav a zábav.

Protože Velikonoce navazují na dlouhý půst, sluší se na Zelený čtvrtek sesbírat v okolní přírodě vše zelené, co se dá přinést na stůl. Což takhle špenát z kopřiv nebo řeřicha potoční s vejci? Čistě křesťanská tradice je pak pečení Jidášů ve tvaru smyčky na které byl oběšen zrádný kristův učedník. Na Velký pátek se také podle lidové víry nesmělo hýbat se zemí, poněvadž Ježíš byl do ní pochován.

  • Stezka v korunách stromů

Od 10 hodin pro ně budou připraveny velikonoční tvořivé dílny v salonku Restaurace Lanovka a pak se přesuneme nahoru ke Stezce korunami stromů, kde má pro všechny připravený zábavný program maskot lišák Fox. Neváhejte a udělejte si výlet s celou rodinou.

Program:

10.00 – 12.30 tvořivé velikonoční dílny (salonek Restaurace Lanovka)

13:00 – odjezd stezkabusem s lišákem Foxem ke Stezce korunami stromů

13:00 - 15:00 - pletení pomlázky a hledání vajíček u Stezky korunami stromů, zábava s lišákem Foxem

  • Velikonoční Český Krumlov nebo plavba na voru

Na jihu Čech můžete navštívit oblíbený velikonoční trh v Českém Krumlově, kde jsou k vidění stylové výrobky, řehtačky, píšťalky, velikonoční vajíčka zdobená rozmanitými technikami, pomlázky, jarní květiny i dekorace. Na břehu Vltavy se nabízí i neobvyklá kratochvíle plavby na voru. Plavba dlouhá cca 25 - 30 minut je vypravována z přístaviště Krumlovské Benátky, v kterých i končí. K plavbě je podáváno občerstvení formou nápoje (v ceně lodního lístku), který se servíruje před vyplutím na vor v přístavišti Krumlovské Benátky. (info@voroplavba.cz)

Tipy na ubytování

https://www.slevadne.cz/sleva_113554_pohoda-u-lipna-v-hotelu-pansky-dum-ve-vyssim-brode-s-polopenzi-saunou-a-platnosti-az-do-listopadu-2019

https://www.slevadne.cz/sleva_113556_pobyt-na-sumave-s-bydlenim-primo-u-lipna-penzion-desta-s-polopenzi-a-infrasaunou

https://www.slevadne.cz/sleva_113753_chodsko-a-cesky-les-z-penzionu-nemansky-mlyn-u-domazlic-s-polopenzi-a-bazenem-jen-2-km-od-domazlic

Krkonoše

Nejen v Krkonoších mají Zelený čtvrtek, Velký pátek i Bílá sobota svůj neodmyslitelný zvuk. Namísto kostelních zvonů, které podle církevní tradice odletěly do Říma, totiž vaše uši potrápí hlučné klapání a hrkání. Chlapci chodí dům od domu, zpívají církevní písně a přejí obyvatelům požehnané Velikonoce. Lidé je odměňují sladkostmi nebo drobnými. Klepat se začíná vždy na Zelený čtvrtek v pět hodin odpoledne. Na Velký pátek vycházejí chlapci do ulic až čtyřikrát. Na Velký pátek také ve tři odpoledne při klepání odříkávají říkanku O třech hodinách, přesně v tu dobu totiž zemřel Ježíš Kristus. Zvuk hrkaček utichá až o Bílé sobotě, kdy se podle církevní tradice vrací zvony zpět z Říma.

  • Stezka korunami stromů Krkonoše

V dnešní době si kromě tradičních slavností můžete užít i velikonoční výhled na Krkonoše z oblíbené Stezky v korunách stromů. Závěr dubna se na Stezce korunami stromů ponese ve znamení zvyků a tradic.

  • Velikonoční pomlázkování (20.–21.dubna) Během celého víkendu bude ve výstupní hale otevřena výtvarná dílna pro děti, kde se mohou naučit plést pomlázky a vybarvit velikonoční kraslice. Pro dospělé jsme navíc nachystali vaječný likér zdarma
  • Čarodějná jeskyně V úterý 30. dubna se ke Stezce jako k pomyslné dřevěné hranici, sletí čarodějnice z širokého okolí. Na akci zejména pro nejmenší si čarodějnice si připravily zábavné hry a úkoly a každé dítě dostane amulet, který je před kouzly ochrání.

  • Velikonoční rej masek ve Špindlerově Mlýně

Ve Špindlerově Mlýně si v sobotu 20. dubna přijdou na své hlavně děti. Po obědě město ovládne velikonoční veselí s hudebním doprovodem a maskiádou pro děti. Jsou velikonoce, takže odměna nejen pro nejhezčí masku, ale pro každého!

Tipy na ubytování

https://www.slevadne.cz/sleva_113548_velikonocni-pobyt-v-krkonosich-s-domaci-kuchyni-saunou-virivkou-a-ubytovanim-v-hotelu-vltava-pro-2-osoby-a-2-deti-do-12-let-s-ubytovanim-zdarma

https://www.slevadne.cz/sleva_113722_jarni-krkonose-v-parkhotelu-harrachov-s-vyhledem-na-certovu-horu-a-polopenzi-i-velikonocni-varianta

https://www.slevadne.cz/sleva_113692_jarni-krkonose-na-chalupe-strazne-pro-dva-s-polopenzi-a-2-detmi-zdarma

https://www.slevadne.cz/sleva_113768_oblibeny-hotel-stoh-ve-spindlerove-mlyne-s-polopenzi-privatni-virivkou-a-fitness

Slovensko, Tatry

U našich východních sousedů se velikonocům říká Velká noc a zvláště dívky by měly o velikonočním pondělí dbát maximální opatrnosti. Pro nepozorné je totiž slovenská oblievačka Spolehlivou cestou ke džberu studené vody chrstnutému když to nejméně čekáte. Naštěstí se zvyk omezuje hlavně na východní Slovensko. To, že dostanete kýblem samozřejmě neznamená, že by chyběla pomlázková “šibačka”. Každopádně se pak sluší dát si kromě vajíčka i jednu nebo dvě borovičky.

Pro našince jsou lákavé hlavně Tatry - strávit jarní dny v našich nejbližších velehorách nemusí být vůbec špatný nápad. Na Zelený čtvrtek se doporučovalo brzy vstát a umýt se rosou, aby byl člověk po celý rok zdravý - co takhle spojit ranní koupel s výhledem na horskou přírodu?

 

Tipy na ubytování

https://www.slevadne.cz/sleva_112923_kousek-od-liptovske-mary-na-skok-od-aquaparku-navic-s-polopenzi-idealni-dovolena-na-liptove

https://www.slevadne.cz/sleva_113749_velikonocni-pobyt-v-kysucich-v-penzionu-pri-trojicke-kteri-si-uziji-rodice-i-deti

https://www.slevadne.cz/sleva_113720_jarni-vikendovy-relax-v-hrabovske-doline-v-hotelu-acko-i-pres-velikonoce-a-kvetnove-svatky

https://www.slevadne.cz/sleva_113662_velikonoce-s-polopenzi-v-hotelu-crocus-u-strbskeho-plesa-pro-2-dospele-2-deti

Valašsko a Beskydy - Dřevěné městečko nebo pivní stezka

Nejen Ostravsko, ale i Beskydy je kraj razovitý, takže jeden z poznatků, které si místní z křeťanské tradice odnesly je i pranostika “Na Velikonoce jasno, budě lacne maslo.” Jídlo se o Velikonocích chodilo světit do kostelů, ale ne do ledajakých. Unikátních dřevěných církevních staveb se v Beskydech zachovalo tolik, že to nemá nikde v zemi obdoby. Dnes se tyto lidové chrámy staly tím nejcennějším kulturním bohatstvím regionu. Kromě historie dokládá také neuvěřitelný fortel, um a řemeslnou zručnost zdejších lidí.

  • Dřevěná krásna na Řadhošti nebo Pustevnách

K nejnavštěvovanějším církevním stavbám v typickém místním stylu patří kaple na Radhošti. Na Pustevnách se pak nabízí možnost občerstvit tělo i duši, ve stylových stavbách architekta Dušana Jurkoviče, pochopitelně dřevěných. Na Pustevnách potěší, že během Velikonoc vás nebude trápit odstávka lanovky, která jinak znamená, že za vyhlídkou musíte po svých.

  • Stroj času v Rožnově

Sami si můžete život v historické vesnici zažít v Dřevěném městečku, které je součástí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Do stroje času zadejte symbol vajíčko a v tu ránu jste v uprostřed vesnické tancovačky ve znamení jara a radosti. Cimbálovka, vaření jarní polévky, zdobení kraslic i další zvyky - to vše v jedinečném prostředí - program.

  • K jaru patří vláha

Jaro znamená nový život a novou radost. Fanoušci dobrého piva si mohou užít spoustu velikonoční inspirace na originální Pivní stezce Beskydami. Pivovary všech velikostí na stezce spojuje nejen láska ke chmelu, ale i krásná beskydská příroda okolo.

Tipy na ubytování

https://www.slevadne.cz/sleva_113696_beskydy-v-hotelu-becva-s-polopenzi-infrasaunou-a-zazemim-pro-sport-i-pro-deti

Všechny Velikonoční pobyty najdete ZDE.

 


Sdílej článek na sociálních sítích:

Romana Vávrová

Deal manager

Romana je takové děvče pro všechno. Dělá vše pro to, aby SlevaDne šlapala jako hodinky. Od dohlížení na kvalitu nabídek na webu, přes marketing, finanční záležitosti a objednávání toaletního papíru.:-) Ve volném čase si ráda zajde zaběhat či do fitka, ale nedělá jí problém strávit i půl den jen tak na gauči. Je milovnicí dobrého jídla, piva, slunečného počasí a zábavných party her.