Na vlastní oči – fotokniha AZFOTO.CZ

Protože cestování je moji velkou vášní a protože vlastním digitální zrcadlovku, mám vždy funkci fotografa. Dříve narození si spolu se mnou určitě budou pamatovat dobu foťáků na kinofilm, kdy každá pořízená fotka byla sázka do loterie. Nešlo se desetkrát podívat, jestli na fotce vypadám dobře, jestli jsem vyfotila ten správný záběr nebo jestli jsem si třeba nestrčila palec před foťák. Šlo se jen modlit, ať z šestatřiceti fotek vyjde alespoň půlka. Každopádně tenhle adrenalin vynahrazovala pak ta radost, když jsem nesla domů hotové fotky z fotolabu a těšila jsem se, až vytvořím nové fotoalbum. Dnešní digitální doba foťákům na kinofilm stejně jako tištěným fotkám skoro odzvonila. Možná je to škoda, protože už to prostě nemá to kouzlo, ale má to i velké plus, a to že se nemusíte bát, že přijdete o vzpomínky.

Většinou, když jste v situaci, která se už pravděpodobně nebude opakovat, cvakáte fotky jako o život. Není pak problém zjistit, že máte stovky fotografií. Jenže ty pak většinou skončí ve složce v počítači, případně v nějakém virtuálním úložišti. Už si jen tak nesednete a neprohlédnete si své vzpomínky, kdy Vás napadne ani je neukážete příbuzným na rodinné oslavě nebo přátelům na párty. Naštěstí se díky rozvoji digitální fotografie po roce 2000 objevila a rozšířila individuální fotokniha, kterou si zvládnete udělat sami pro radost a kouzlo prohlížených fotografií máte rázem zpět. Zbožňuji fotoknihy a vlastním jich několik, protože každá z nich vypráví můj příběh. Tentokrát jsem potřebovala vytvořit dvě a rozhodla jsem se vyzkoušet AZ FOTO s.r.o. 

Jak na fotoknihu

Před koupí voucherů si rozmyslete, jaká varianta se Vám bude nejvíce zamlouvat. Jaký chcete formát a jestli chcete klasickou knihu v tvrdých deskách nebo třeba kroužkovou vazbu. Já se držím klasiky, takže formát A4 a tvrdé desky, aby to vypadalo, jako opravdová kniha, u mne vyhraje vždy. Pak ještě vyřešte dilema, kolik fotek chcete v knize mít. Vzhledem ke kvantu fotek, které vždy mám se mi osvědčila fotokniha s nejméně se 72 stranami do které se vejde přibližně 150 až 200 fotek. Když máte rozmyšleno, kupte voucher a pak už to jde skoro samo.

Dle pokynů jsem nejprve stáhla AZ FOTO Album Maker a nainstalovala ho do počítače. Pak bylo potřeba vybrat přibližně těch 200 fotografií a nahrát je do programu. Dále jsem vybrala styl vytvoření zakázky, doporučuji vybrat dle šablony, ale nevkládat obrázky automaticky a nakonec počet stran fotoknihy. Když se nahrají všechny data je čas pustit se do díla.

U fotoknihy buďte kreativní, jako malý návod Vás budou provázet právě ony vybrané šablony, ale každou z šablon lze vyjmout a nechat prázdnou stránku pro Váš osobní styl. Podle mého názoru desky knihy vypadají nejlépe s jednou fotografií umístěnou na celé desky, prostě jako přebal knihy. Pak už jen přidáte text na stránku a máte název. První strana je hotová. Nebudu Vám lhát, pokud chcete mít knihu dokonalou, její vytvoření Vám zabere pár hodin možná i dnů. Jednotlivé stránky se zaplní snadno, ale mít všechny strany jednu jako druhou je nuda. Aby to nuda nebyla, Album Maker nabízí kromě šablon kliparty, rámy, masky, efekty a pozadí. Osobně kliparty a efekty nepoužívám, ale kliparty jsou různých tvarů, kterými můžete fotoknihu ozvláštnit a efekty můžete využít například pro větší sytost barev nebo vytvoření černobílé fotografie. Mé oblíbené jsou rámy a masky. Na výběr je zhruba šedesát rámů, které zajistí, že fotka bude rázem zajímavější a každá může vypadat jinak. Masky jsou pak úplně úžasné, protože Vám vykouzlí třeba fotografii vystupující z pozadí knihy nebo jimi lze prolnout několik fotografií najednou. Rovněž masek nabízí Album Maker okolo šedesáti, tudíž je potřeba vyzkoušet, která maska na kterou fotku sedne. Pozadí je pak skoro samostatnou kapitolou. Pokud nechcete použít vlastní fotku jako pozadí a do ní vkládat další fotky použijte předdefinované pozadí. Těch je k dispozici opravdu mnoho. Moji favorité jsou textury, abstrakce a plná barva, ale můžete vyzkoušet i mnoho dalších, které program nabízí. Znovu je potřeba vybrat a vyzkoušet jak Vám to bude k fotkám ladit.

Na závěr pro Vás mám z vlastní zkušenosti jedno doporučení: textujte! Je sice fajn, že Vy přece víte, kde jste byli na dovolené nebo při jaké příležitosti byly fotografie pořízené, ale myslete na to, že fotokniha je vzpomínka, kterou si možná jednou budou prohlížet Vaše vnoučata a ty to jistě vědět nebudou a možná už nebude nikdo, kdo by příběh povyprávěl. Takže u všech důležitých fotografií nezapomeňte přidat text na stránku a piště, pište a pište.  

Fotokniha je doma

Po vytvoření fotoknihy Vás program navede krok po kroku k odeslání objednávky a pak se už jen můžete těšit na Vaše dílo. Hotové fotoknihy dorazily poštou opravdu rychle, bez žádné prodlevy ze strany AZFOTO.CZ nebo dopravce. Balíček byl pečlivě zabalen tak, aby nedošlo k poškození po dobu přepravy. Fotoknihy samotné pak vypadaly opravdu jako v náhledu programu. Barvy tisku v naprostém pořádku, všechny mnou vytvořené strany dodrženy do detailů včetně všech textů. Vazba knih kvalitní. Jedinou věc, kterou bych osobně na fotoknihách vylepšila je tloušťka papíru, který se mi zdá slabší než u mých ostatních fotoknih. Ale tloušťka papíru nemá na funkci vliv, protože knihu si nikdo nebude prohlížet proti světlu tak, aby mu fotografie prosvítaly. Takže podtrženo sečteno jsem spokojena s vyrobenými fotoknihami a AZFOTO.CZ mohu doporučit. Jestli tedy máte spoustu fotek nebo chcete někomu vyrobit originální dárek, začněte koupením voucheru od AZFOTO.CZ a pak vyprávějte příběh prostřednictvím fotografií.    


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.