Penzion AB vinný sklípek

Penzion AB vinný sklípek

V obci Bořetice, ve Svobodné spolkové republice Kraví hora stojí ve vrchním frejdu sklípek, jehož modrou fasádu nepřehlédnete. Bořetice jsou dokonalým místem pro Vaši cestu za vínem, vždyť první zmínka o zdejším vinařství je již z roku 1335. V nejproslulejší lokalitě Kravích hor budete mít problém vinné sklepy spočítat, a proto začněte v AB vinném sklípku u Pazderků. 

Historie vinného sklípku a penzionu

Rodinné dědictví a dar dalším generacím, tak lze shrnout myšlenku Tomáše Pazderky, který již v osmnáctém století obhospodařoval vinohrad a díky jeho synovi, který se přiženil do Bořetic, se začala psát historie dnešního AB vinného sklípku. Vinný sklípek pochází z roku 1890. V roce 1995 ji Pazderkovi přestavěli a původně sloužila jako rodinný vinný sklípek. Myšlenka podnikání se zrodila v hlavě Andreje Pazderky již v mládí a postupem času ji začal realizovat. Nejprve s otcem v malířské firmě, pak i ve vinárně, kterou provozoval, až do dnešní podoby vinného sklepa a penzionu.

Foto: současný design lahví vína Vinařství Pazderka

Současnost

Dnes penzion i vinný sklípek vede Andrej Pazderka. Přímo nad sklepem je zajištěno ubytování s kapacitou třinácti osob a v rámci rozšíření služeb klientům Pazderkovi otevřeli v roce 2012 ještě nový penzion, který se nachází na dohled od vinného sklepa. Tři pokoje nad sklepem jsou vybaveny sociálním zařízením, v penzionu je pak třináct pokojů formou studií, kdy vždy dva pokoje mají společné sociální zařízení a čtyři pokoje mají toto zařízení vlastní. Součástí je i letní vybavená kuchyňka a venkovní zastřešená terasa s grilem. Vinný sklípek má kapacitu sto míst a je to dokonalé místo pro pořádání různých akcí. Samozřejmostí jsou degustace vín včetně stylového občerstvení, dále pak nespočet možností, jako je opékání selete na rožni, uspořádání domácí zabijačky, vinařského desetiboje, cimbálové muziky, svatby, narozenin a dalších akcí. Dá se říct, že v nabídce je opravdu vše, na co si vzpomenete.

Představujeme Vám provozovatele AB vinného sklípku Andreje Pazderku

Andrej Pazderka pokračuje v rodinné tradici vedení penzionu a vinného sklípku již léta. V dnešní době pracuje v penzionu šest zaměstnanců, převážně z rodiny. Je ženatý a má dvě děti. Kromě vinařství a vedení penzionu se ve svém volném čase věnuje zahradničení, úpravám svého domu a rád staví modely lodí. Poslouchá rokovou hudbu a jeho oblíbenou barvou je černá.

Foto: Andrej Pazderka

Vzhledem k tomu, že AB vinný sklípek i penzion jsou ryze rodinnou záležitostí, vedli Vás tímto směrem rodiče již odmala nebo jste se chtěl původně v životě věnovat něčemu jinému?

Nedá se říct, že by mě rodiče vedli přímo tímto směrem, spíš jsem cítil, že mám tu volnost se rozhodnout a rodiče mě v mém rozhodnutí podpoří. Svým způsobem to co dnes dělám je splněný dětský sen, protože jsem si vždy přál podnikat a hlavně v něčem co mě bude bavit. Konkrétní obrysy mých představ o budoucnosti se zformovali na vojně, kdy jsem hodně četl a měl čas přemýšlet, kterým směrem chci, aby se můj život dále ubíral.

Foto: postřehy z naší návštěvy u Pazderků

Jaké byly Vaše začátky, ať již ve vinařství nebo v penzionu? Setkal jste se v začátcích spíš s podporou nebo pochybnostmi svého okolí?

Začátky byly náročné, jak už to tak bývá. Bylo potřeba najít ten správný systém fungování. Časem jsem například zjistil, že nemůžu být na každé akci a každý den celou noc bavit hosty ve sklípku na úkor ranních povinností a své rodiny. Říká se, že úspěch se neodpouští, ale já si nechtěl připustit, že bych mohl neuspět a právě díky nesmírné podpoře celé mojí rodiny si myslím, že jsme dnes, tam kde máme být.

Vzpomenete si na nějakou pěknou chvíli nebo zážitek s poslední doby ze sklípku, s klienty penzionu nebo třeba se zaměstnanci?

Já si vážím každé pěkné chvíle a každý zážitek, který vykouzlí druhým úsměv na tváři je pro mne pěkná chvíle. Vše co u nás zažijete, děláme právě proto, aby se u nás všichni usmívali, cítili se spokojeně, pobaveně, rádi vzpomínali na své zážitky a vraceli se k nám.

Foto: Andrej Pazderka ml.

Vinařství má dlouhou tradici a před sebou ještě dlouhou budoucnost. Jak si představujete budoucnost penzionu AB vinného sklípku? Bude rodinná tradice pokračovat?

Rodinná tradice už vlastně pokračuje a přál bych si, aby pokračovala ještě dlouho. V současné době můj syn Andrej již přebírá některé povinnosti, které je nutno zajišťovat a učí se vše co je potřeba. Já se mu zase snažím předat rady a zkušenosti, které považuji za nejcennější. Budoucnost bychom si představovali v tom, že ještě rozšíříme sklep případně i penzion.

Které víno je Vaše nejoblíbenější?

Merlot, protože chutná po přezrálých višních v hořké čokoládě.

Kterými třemi slovy byste charakterizoval Váš penzion a vinný sklípek?

Rodinný zážitek s vínem

Vzkaz pro čtenáře, všechny minulé, současné i budoucí klienty penzionu AB vinného sklípku…

Můj osobní dojem

Místo jako stvořené pro milovníky vína. Vinařská atmosféra tu na Vás bude dýchat ze všech stran, od prvního sklípku až po ten poslední. A spolu s dobrým vínem tu potkáte i dobré lidi, kteří svou práci dělají opravdu s láskou, tak jako rodina Pazderků. Prozradím Vám, že v penzionu jsem se vyspala opravdu do růžova a to se mi v hotelech nebo penzionech stává opravdu málo kdy a že ta snídaně ráno byla naprosto úžasná. Takže pokud se chystáte na dobré víno, zajeďte se určitě podívat do AB vinného sklípku v Bořeticích.   

Zdroj: www.boretice.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.