Velikonocééééé

Kdo by je neměl rád, když jsou to svátky a ve svátek je většinou volno. Pamatuji si jedny Velikonoce ze svého dětství, na které strašně ráda vzpomínám. Bylo už skoro po všem, já jsem smrděla jako tchoř po litru zcela pečlivě vybraných vůní, vajíčka a čokolády už skoro došly a najednou netuším, kdo nebo proč prohlásil, že v poledne se Velikonoce otočí. Asi si umíte představit, co následovalo. Zprávu jsme po domě rozšířily bleskem a vyzbrojeny několika plnými plastovými lahvemi a kbelíky s vodou jsme byly s děvčaty jako neohrožené komando v mžiku venku, s tím, že to hoši dostanou i s úroky. Hádejte, jak to dopadlo? Ano přesně tak, po několika doplněních vodní munice, po dalším výprasku, a po tom co jsme z pískoviště zvládli vytvořit bazén, jsme všichni seděli na lavičce za barákem jako banda vodníků a ukončili to remízou. Ale tenkrát na Velikonoce bylo teplo, takže vodní bitvu nikdo neodnesl na zdraví a jediné co utrpělo, byly tak maximálně peněženky rodičů, při placení vody. Byly to prostě Velikonoce, ze kterých mám opravdu zážitek, jak jsem se bavila a nasmála, které se mi zdály alespoň malinko spravedlivé a které si pamatuji do dnes.

Vzhledem k tomu, že už jsem velká holka a jaksi nemůžu polívat kýblem za barákem souseda, nezbyde než oslavit Velikonoce trošku formálněji. Velikonoce jsou židovským i křesťanským svátkem, ale pro mě jsou Velikonoce především svátky jara. V dávných dobách naši předkové slavili svátky plodnosti a tímto pro ně začínal i nový hospodářský rok. V dnešní době se jedná především o záležitost komerční, kdy v nabídkách supermarketů můžete už skoro od února najít v nabídce zajíce a beránky. Takže pokud jste se ještě nerozhodli, jak oslavit velikonoční svátky a přeci jen Vaše parketa není malovat kraslice a pak čekat na výprask, doporučuji Vám navštívit místa, kde skloubíte trochu té komerce s tradicemi.

Velikonoční otevřené sklepy ve Valticích

V sobotu 15. 4. 2017 si od dopoledních hodin můžete užít putování za vínem ve vybraných sklepech a vinařstvích. Degustace a nákupy vín budou probíhat přímo u vinařů nebo ve vinařstvích. Pokud nejste z Valtic, pak doporučujeme ubytovat se v Penzionu Myslivna, který se nachází přímo v Lednicko-Valtickém areálu.

Velikonoční jarmark v Luhačovicích

V sobotu 15. 4. 2017 je pro Vás připraven jarmark s folklorem, kde ochutnáte masové i sýrové speciality, další dobroty jako jsou trdelník nebo frgále, můžete zde nakoupit výrobky od dřevěných hraček až po přírodní kosmetiku. Nakonec se nezapomeňte podívat na předvádění lidových řemesel. Pro mimo Luhačovické doporučujeme ubytování ve Vládní vile s polopenzí a vstupem do aquaparku. 

Velikonoční veselí ve Špindlerově Mlýně

V sobotu 15. 4. 2017 ožije Špindlerův Mlýn pomlázkou, hudbou a průvodem masek. Pro všechny je na náměstí připraven bohatý program, kde proběhne soutěž o nejhezčí masku, velikonoční dílny, bublinová a bubenická show. Kdo to má do Špindlu daleko může využít Naší nabídky na ubytování v Horském hotelu Vltava, kousek od Špindlerova Mlýnu.

Velikonoční oslavy na Náplavce

V sobotu 15. 4. 2017 přijedou tradice do velkoměsta. Od rána můžete navštívit farmářský trh a pod Výtoní můžete ochutnat Velikonoce netradičně například v pop-up cukrárně nebo zkusit raw delikatesy. Samozřejmostí budou kraslice, kamenina, pletení pomlázky a vysévání osení. Kdo by chtěl oslavit Velikonoce i v noční Praze může se ubytovat v Hotelu Meda.

A to nejlepší na konec …. Velikonoce na Valašsku

Na Valašsku se totiž neslaví Velikonoce den, ale hned tři dny, kdy jsou pro Vás připraveny oslavy opravdu tradiční. V sobotu 15. 4. 2017 proběhne v Dřevěném městečku velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami a k tomu Vám zahraje cimbálová muzika. V neděli 16. 4. 2017 bude stále vyhrávat cimbálová muzika, představí se ukázky folklórních tanců, zdobení kraslic a pletení pomlázky a v pondělí 17. 4. 2017 vystoupí cimbálová muzika Radegast a jarní a velikonoční zvyky Vám představí folklórní soubory. Po celé tři dny je samozřejmostí bohatý doprovodný program a tradiční občerstvení. Tak si nenechte ujít tuto krásnou oslavu svátků jara a přijeďte se podívat do hotelu Tanečnica, kde to je do Rožnova co by kamenem dohodil a zbytek došel. 

Přeji Všem krásné a pohodové Velikonoce ...


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.