Mariánské Lázně versus Karlovy Vary

Už jste si někdy položili otázku, jestli jsou lepší Mariánské Lázně nebo Karlovy Vary? Které z těchto měst je lepší lázeňské město? Zkusme to vzít srovnáním.

Stáří?

Staršími lázněmi jsou Karlovy Vary, které dostaly svůj název a městská práva ve 14. století. Jak již správně tušíte, nezaložil je nikdo jiný než Karel IV., jehož jméno také nesou. Ten nechal v polovině 14. století na údajném prameni vystavit lázně pojmenované Horké Lázně u Lokte, později již zmiňované Karlovy Vary.

V Mariánských Lázních o léčivých pramenech věděli již dávno, ale o vznik lázní jako takových se zasloužil nejvíce doktor Johann Josef Nehr v 18. století, který byl klášterním lékařem. Přesvědčil opata a několik mnichů k pitné kúře a příznivé účinky na sebe nenechaly dlouho čekat. Po dlouhých peripetiích se klášteru podařilo dostat všechna povolení ke stavbě lázeňské budovy. Až v roce 1812 byl Marienbad vyčleněn jako samostatná obec. Název nese po první lázeňské budově, která byla postavena u Mariina pramene.

Foto: Kolonáda v Karlových Varech

Minerální prameny?

Tady bezesporu v počtu vyhrávají Mariánské Lázně. V Mariánských Lázních a širším okolí vyvěrá na 100 pramenů, z nichž se využívá 53. Jsou to především železnaté studené kyselky. K pitným kúrám, se využívá 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův. Díky chemické rozmanitosti jsou prameny vhodné k léčbě velkého spektra nemocí, mezi které patří například nemoci ledvin a močových cest, nemoci pohybového ústrojí, gynekologická onemocnění nebo onkologická onemocnění.

V Karlových Varech vyvěrá 28 pramenů, z toho je 13 zachyceno a používáno k pitným kúrám, mezi které patří například:  Pramen Hadí, Pramen Sadový, Pramen Skalní, Pramen Libuše, Pramen Kníže Václav I a II, Pramen Mlýnský,  Pramen Tržní,  Pramen Zámecký dolní, Pramen Zámecký horní nebo také velmi známé Vřídlo. Zdejší voda má blahodárný vliv především na léčení žaludku, jater a střevních chorob.

Architektura?

Karlovy Vary jak je známe dnes, dostaly podobu především v 19. století. Stále více se v této době dával důraz na historický styl – neoklasicismus, neobaroko, neorenesance. Největší vliv na vzhled tehdejších Karlových Varů má bezesporu projekční vídeňská firma Fellner a Helmer, podle jejich návrhů stojí v Karlových Varech více než 20 budov. Mezi ty známější patří městské divadlo, Císařské lázně, kolonáda Sadového pramene nebo Grandhotel Pupp, nejznámější a nejhonosnější hotel v Karlových Varech.

Na přelomu 19. a 20. století se původně městská klasicistní zástavba mění na reprezentativní hotely s okázalými fasádními průčelími, z nichž je mnohdy patrný rukopis architektů. Nejvýznamnějším architektem byl místní rodák Josef Schaffer, který je autorem mnoha známých staveb: Nové Lázně, Společenský dům Casino, dům Palladio, Gymnázium nebo Centrální lázně.

Foto: Výhled z hotelu Spa Hotel Iris

Zajímavosti?

Mezi zajímavosti Karlových Varů patří určitě již zmíněné Vřídlo, které je schopné vytrysknout až do výše 12 metrů a v průběhu jedné minuty vychrlit z podzemí až 2000 l minerální vody o teplotě přes 20°C.

Becherovka je známý bylinný likér, který se vyrábí z karlovarské minerálky a to mu dodává svou jedinečnost. Tento likér začal Jan Becher vyrábět již v roce 1807 a dnes má Becherovka v Karlových Varech i své muzeum.

Dominantou Mariánských Lázní je zpívající fontána, která je se svou kombinací hudby a vody opravdu nezapomenutelným zážitkem. Fontána je v provozu pravidelně v lázeňské sezóně a v repertoáru jsou desítky skladeb různých autorů. První skladbu pro fontánu, která vznikla v roce 1986, složil autor Petr Hapka.

Foto: Zpívající fontána v Mariánských Lázních

Jak to vidím já?

Obě města jsem měla tu možnost navštívit. Každé z těchto dvou lázeňských měst má pro mě osobní kouzlo a nejde říct, které je lepší. Ale kdybych si měla vybrat Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně, tak volím Mariánky. A co Vy? Je to pro Vás jasná volba nebo se nejprve zajedete podívat a uděláte si vlastní názor? V Mariánkách doporučujeme Hotel Krakonoš  a v Karlových Varech zkuste Spa hotel Iris nebo Carlsbad Inn.

Ať se Vám líbí a až se vrátíte tak mi napište, jestli u Vás vedou Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně.

zdroje:cs.wikipedia.org, marianskelazne.cz, cestovani.kr-karlovarsky.cz, karlovy-vary.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Marcela Gořalková

Koordinátor obchodních zástupců

Marcela má na starosti koordinaci a podporu pro cestovatelský obchodní tým. Po ránu si ráda zaběhá, aby měla v práci čistou hlavu. Ve svém volnu odpočívá u dobré knihy nebo zajde na kávu s kamarádkou.