Pivo dělá hezká těla …

Pokud Vám po přečtení nadpisu proběhl hlavou obrázek Rudy Pivrnce tak se nemusíte bát. Je sice obecně známo, že Česká republika patří na přední příčky v konzumaci piva na osobu, ale dnes bude řeč sice o pivu, ale pro vnější použití. Pokud jste ještě neslyšeli o pivních lázních, nepřestávejte číst dále a pokud slyšeli, čtěte také, protože dozvědět se víc nikdy není na škodu.

Pivní lázně

Kdo první použil pivo, jako přísadu do koupele se přesně nepodařilo určit, ale je jisté, že tato procedura je velmi stará a lze ji datovat až do starověku. Moderní pivní lázně jak je známe dnes, vznikly na konci 20. Století. V roce 1997 jako první začal přidávat do horkých koupelí pivo pivovar KlosterbrauereiNeuzelle v Německu.

První pivní lázně v Česku byly otevřeny v roce 2006 při pivovaru Chodovar na Tachovsku. V současné době je velice oblíbené otevírání pivních lázní u regionálních pivovarů nebo minipivovarů chcete-li. Minipivovary jsou v poslední době opravdu v kurzu, protože nejsou zaměřeny na kvantitu a tak mají prostor se svému pivu věnovat a stejně tak se pak s péčí věnovat i wellness procedurám s jejich pivem spojených.

Jak se to dělá

Samozřejmě každé pivní lázně mají své know-how proto, aby právě ony byly jedinečné. Ale obecně je průběh lázně podobný. Základem koupele je horká voda a přísady, kdy těmi hlavními jsou pivo, pivovarské kvasnice a bylinné směsi. Koupele probíhají ve vanách, které mohou být dřevěné, ocelové, měděné nebo klasické vany jak je znáte ze svých koupelen doma. Jistě má, ale větší kouzlo dřevěná káď než obyčejná vana, protože v obyčejné vaně Vám to může připadat, jako že jste mohli rovnou zůstat doma a přilít do horké vody pár Plzní. V lázni o teplotě okolo 35 °C se většinou relaxuje přibližně 20 – 30 minut. Po dobu strávenou v lázni se také doplňují tekutiny. Někde je pivo podáváno a někde je u vany rovnou instalována pípa, ze které si můžete pivo sami čepovat. Po skončení koupele přichází na řadu odpočinek, který trvá přibližně 30 – 60 minut a dále je možné přidat relaxační nebo fyzioterapeutické masáže či různé alternativní terapie.

Účinky procedury

Návštěvou pivních lázní docílíte hned několika příznivých účinků pro Váš organismus. Prvním je aktivace krevního oběhu, uvolnění svalů a prohřátí všech částí organismu, které jsou způsobeny právě teplotou vody. Mezi další patří především příznivý účinek na dermatologické potíže jako, jsou ekzémy a akné. Dále celkové vyživení pokožky a zvýšení její regenerační schopnosti, které jsou způsobeny právě pivovarskými kvasnicemi. Chmelové mláto pak působí jako forma peelingu a odstraňuje z těla odumřelou pokožku. Účinek má samozřejmě i konzumace piva, která je součástí celé procedury. Pivo má příznivý vliv na trávicí soustavu, obsahuje minerály a stopové prvky a má také antioxidační účinky, samozřejmě když si dáte maximálně 1 – 2 sklenice. Pivní lázně tedy nelze než doporučit, protože pomáhají s regenerací organismu, zlepšují imunitní systém a jsou především vynikající antistresovou terapií a v dnešní době plné shonu a stresu je duševní odpočinek a relaxace opravdu potřeba.

Kam za pivem

Ať jste se rozhodli si pivní koupel zopakovat nebo naopak teprve poprvé vyzkoušet, doporučuji Vám návštěvu Rožnovských pivní chlázní nebo návštěvu Poděbrad. V Rožnově si užijete koupel ve viktoriánských měděných vanách s chutí Rožnovského piva, dále si zde můžete dopřát další alternativní terapie, a pokud budete chtít tak i zjistit jak vypadá Vaše aura. V Poděbradech vyzkoušíte pivní lázeň v dřevěných kádích za výtečné chuti Postřižinského kvasnicového piva a k tomu všemu můžete přidat i relaxační masáž.

A pro ty, co by přece jen dávali přednost pivu pouze pro vnitřní užití, mám tip na závěr v podobě pobytu v Kyjovském pivovaru, kde si užijete neomezenou konzumaci piva po celou dobu Vašeho pobytu a prohlídku pivovaru k tomu.


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.