Víno, wine, wein, şarap, вино, vinho, gwin…

Víno je alkoholický nápoj z plodů vinné révy, který je znám po celém světě. Neznám nikoho kdo by jej alespoň jednou neochutnal, ale co o víně víte?  Každý si v dnešní době umí najít výraz na wikipedii, proto nečekejte podrobný výpis druhů a odrůd vín, ale malou exkurzi na téma: víno - jak ho možná neznáte.

Tajemná historie

Chuť prvních vín, které archeologové datují někdy kolem roku 8000 př. n. l. pravděpodobně ani vzdáleně nemohli připomínat chuť těch dnešních. Je ovšem fascinující, že si dnes u sklenky vína můžete představit, jak podobnou sklenici vína drží v ruce třeba královna Kleopatra. Než se však dostalo do starověkého Egypta, putovalo přes Mezopotámii a Sumer. Ve Staré říši bylo víno samozřejmě výsadou králů a bylo spojováno s bohem Usirem. Až v období Nové říše se víno rozšířilo mezi lid a po celé zemi.

Zdroj: starovekyegypt.net

Víno zaznamenalo svůj opravdový vzestup v dobách antického Řecka a Říma. Většina z nás si pamatuje z dějepisu Dionýsa boha vína a veselí. Věděli jste, že Římané pili víno ředěné vodou? Neředěné víno se pilo opravdu zřídka, protože toto bylo považováno za barbarské. Římané také přidávali do vína různá koření a tak vlastně vytvořili počátek aromatizace vína. Díky Římanům se víno nakonec dostalo i k nám tedy do Evropy, protože při válečném tažení bylo potřeba mít sebou něco na žízeň.

Tekutý poklad České republiky

Ano, opravdu máme skutečný tekutý poklad. Psal se rok 1985 a díky hledané starožitnosti se podařilo objevit i bonusový poklad v podobě kolekce 133 vín, ukryté pod podlahou kaple zámku v Bečově nad Teplou. Většina nalezených vín je z let 1892 – 1899 a díky zachovalým etiketám je možné z nich vyčíst stáří i původ. Většina ze 133 vín jsou vína francouzská, najdeme mezi nimi bordeaux, burgunské i portské víno. Několik lahví dokonce pochází z ikonického vinařství Chateau d´Yquem. S největší pravděpodobností tenkrát nebyl záměrem uchování vín jejich následný prodej, ale stolování. I tak se vína nakonec dochovala díky vztahu tehdejšího majitele zámku, který je ukryl pod podlahu kaple. Tekutý poklad má dnes odhadovanou cenu kolem 20 miliónů korun a vína jsou ve výborné kondici, jak potvrdili odborníci, kteří byli poctěni kvalitu vín ověřit. V současné době je o sbírku velmi dobře pečováno v depozitáři státního hradu a zámku Bečov.

Je pravda, že ochutnat něco tak jedinečného se podaří jen pár vyvoleným, takže až jednou dojde třeba na jejich dražbu, máte šanci. Pro všechny ostatní, kteří se dražit nechystají, ale nespokojí se s tím, aby jejich znalosti o vínu skončily u bílého, červeného, suchého nebo sladkého, doporučujeme vzdělávat se vlastními silami. A protože ve víně je pravda a znalostí není nikdy dost, doporučuji Vám například pobyt v AB sklípku v Bořeticích, v hotelu Golf Garni v Mikulově nebo třeba v Apartmánech nad sklepem ve Velkých Pavlovicích kde můžete zažít neomezenou konzumaci a řízenou degustaci nebo se neomezeně nebo omezeně zřízeně či nezřízeně pustit do poznávání vín :)

Zdroj:alkoholium.cz, vinecko.eu, idnes.cz


Sdílej článek na sociálních sítích:

Kateřina Klingová

Marketing

Katka je externistka, která nám pomáhá s psaním článků na blog, se zálibou v cestování a poznávání. Ve volném čase se věnuje sledování filmů, čtení, jízdě na kolečkových bruslích, a protože miluje jídlo tak nezbytně nutně i fitness.